Sitemap - oversigt over sider Sitemap
Føj til foretrukne Føj til foretrukne
Tip en ven Tip en ven
Udskriv denne side Udskriv

 
 

FORSTOPPELSE

Definitionen siger, at man har forstoppelse, hvis der er mindre end 3 afføringer per uge, eller en passagetid over 72 timer. Det sidste er vigtigt, da man også kan være forstoppet med en afføring hver anden dag, hvis denne har været 14 dage (i stedet for højst 3) undervejs. Den tynde mand med den meget store mave er et typisk eksempel. Tyskerne taler om "Kotbauch" eller slagmave. Tarmindholdets tørvægt består af ca. 40% brugte fordøjelsesstoffer og tarmceller, 40% bakterier og 20% der stammer fra kosten.

Når en af tarmens vigtige samarbejdspartnere, fx. tarmbakteriene, er syge, bliver også tarmen syg. På grund af det ovenfor omtalte tarmsvind (tarmtotter der svinder ind til det halve, kaldet mukosaatrofi), ophører den normale nedbrydning af næringsstofferne. Gærings- og forrådnelsesprocesser overtager. Derved opstår giftige stoffer, der enten laver betændelse og diare, eller lammer tarmfunktionen og giver forstoppelse. Ved kronisk forstoppelse kan man også have diare. Ofte vågner man med kraftig afføringstrang, men kommer kun af med en hård knold efterfulgt af slimet diare, der stammer fra den irritation det gamle, hårde tarmindhold udsætter tarmen for.

I Skandinavien er vi alt for tålmodige overfor disse gener. De skal behandles, da risikoen for betændelser og kræft er øget, og de giftige forrådnelsesprodukter kan have en uheldig indflydelse på vor sundhed. I Syd- og Mellem-Europa er der specialklinikker for disse tarmproblemer. De tilbyder "kolon-hydro terapi". Det består i en udtømningsprocedure, hvor tarmen bliver spulet ren med et specielt instrument. Behandlingen bliver rost, både som forebyggende, men også som støtteterapi ved kronisk sygdomme.

Indtil videre må vi nøjes med det gode, velkendte lavement. Der findes mange typer med forskellig effekt. Fosfatklysma er en af de effektive. Efter udtømning skal tarmen bygges op igen. Undgå mad du ikke tåler, også det der normalt giver diare. Undgå i begyndelsen kaffe, mælk, æg og søde ting. Spis fiberrig kost (se under fiber), drik 2 liter vand og sørg for at der kommer gang i blodomløbet (vandreture, trappegang, havearbejde).

Undgå daglig indtagelse af afførende medicin. Hvis maven igen går i stå, så tag et lavement i ny og næ, men ikke for tit. Måske er det nødvendigt helt at holde sig fra mælk. Spis rigeligt med plantekost. Ikke for meget frugt. Det kan føre til gæring. Når vi bliver ældre, reduceres behovet for kød.

Tilskud

Fordøjelsen skal styrkes med tilskud af mælkesyrebakterier (laktobacillus acidofilus og bifidobakterium bifidum). Hvidløg holder tarmen ren. Endvidere anbefales Vitamin C, E, B6, magnesium og planteolie (omega-6). Er der kludder i tarmens surhedsgrad, er en kur med æbleeddike (1 tskf. i 1 glas vand) ofte effektiv til at rette fordøjelsen op. En fiberholdig kost renser tarmen. Undersøgelser viser at 1/2 kg grønsager dagligt, reducerer risikoen for tarmkræft.


Til toppen af siden Udviklet af Altero Webdesign i samarbejde med IT-Profil. Vedligeholdes med ADcms